
ΑΜΗ και γονιμότητα
AMH ΚΑΙ ΩΟΘΗΚΙΚΕΣ «ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ»
Η ΑΜΗ (Anti-Mullerian hormone) είναι μια ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες, μετριέται στο περιφερικό αίμα μετά από απλή αιμοληψία και χρησιμοποιείται ως βιοχημικός δείκτης των εφεδρειών των ωοθηκών μιας γυναίκας καθώς και πρόγνωσης πιθανότητας επιτυχίας θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γέννησης υγιούς μωρού μετά από χρήση των δικών της ωαρίων.
Για να κατανοήσουμε το μηχανισμό παραγωγής και δράσης της ΑΜΗ θα πρέπει να πούμε δυο λόγια για την φυσιολογική λειτουργία και τη γένεση των ωοθυλακίων. Ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του θήλεος εμβρύου αρχίζει η δημιουργία των πρωτογενών ωοθυλακίων και γύρω στις 20 εβδομάδες τα πρωτογενή ωοθυλάκια αριθμούνται σε αρκετά εκατομμύρια. Κάθε ωάριο (αυγό) περιβάλλεται από μια ομάδα κυττάρων που ονομάζονται κοκκώδη κύτταρα και όλο αυτό το σύμπλεγμα αποτελεί το ωοθυλάκιο. Ωστόσο , μετά τις 20 εβδομάδες περίπου όπου και το μέγιστο του αριθμού αυτών (4-6 εκατομμύρια) αρχίζει η σταδιακή εκφύλιση τους που θα ολοκληρωθεί 5 περίπου δεκαετίες αργότερα με την εμμηνόπαυση.
Η ΑΜΗ μειώνεται φυσιολογικά με την ηλικία της γυναίκας καθώς μειώνεται λόγω εκφύλισης, ο αριθμός των πρωτογενών και ώριμων ωοθυλακίων, στα κοκκώδη κύτταρα των οποίων παράγεται η ΑΜΗ.

Η μέτρηση της ΑΜΗ χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους επαγγελματίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τόσο ως προγνωστικός παράγων της επιτυχίας της IVF όσο και σαν παράγοντας τροποποίησης της χορηγούμενης αγωγής ή επιλογής πρωτοκόλλου, παρότι δεν υπάρχει σαφής κατευθυντήρια οδηγία.